Érdekes

Egy Rövid Története Előállított Szálak

Eredetileg egy http://www.fibersource.com/f-tutor/history.htm.

Több ezer éve, a használata a szálak korlátozott volt a jellemző tulajdonságokat rendelkezésre a természeti világ. Pamut, vászon ráncos a kopás, mosás. Selyem szükséges finom kezelése. Gyapjú csökkent, irritálja a kapcsolatot, s megette a moly. Aztán, csupán egy évszázaddal ezelőtt, műselyem — az első előállított rost — fejlesztették ki. A titkok rost kémia számtalan alkalmazások elkezdődött kialakulni.

Előállított szálak most fel, hogy a munka modern ruházat, lakástextil, gyógyszer, aeronautics, energia, ipar, stb. Rost mérnökök lehet kombinálni, módosítsa, illetve szabó szálak szempontból messze túlmutat a teljesítmény határait rost levonni a selyemhernyó-báb, kifejlett a földeken, vagy fonva a gyapjú az állatok.

Korai Kísérletek
A legkorábbi közzétett rekord kísérlet arra, hogy hozzon létre egy mesterséges szál került sor, 1664. Angol természettudós Robert Hooke azt a lehetőséget termelő szál, ami “ha nem is teljesen olyan jó, sőt jobb”, mint a selyem. A cél továbbra is unachieved több mint két évszázadon át.

Az első szabadalom “mesterséges selyem” adták Angliában 1855-ben egy Svájci kémikus, Audemars. Feloldotta a rostos belső kéreg eperfa alatt, kémiailag módosítása szükséges cellulóz. Megalakította szálak mártással tűk be ezt a megoldást, rajz őket – de ez soha nem fordult elő vele, hogy versenyez a selyemhernyó által extrudálással a cellulóz folyékony keresztül egy kis lyuk.

A korai 1880-as években, Sir Joseph W. Swan, egy angol vegyész, villanyszerelő, ösztönözte, hogy fellépése Thomas Edison új izzó elektromos lámpa. Kipróbált kényszerítve folyékony hasonló Audemars megoldás keresztül jól lyukak a véralvadási fürdő. A szálak működött, mint a szén-végtelen, s megtalálták a korai használata Edison találmánya.

Az is előfordult, hogy Swan, hogy a végtelen lehetne használni, hogy a textilipar. 1885-ben kiállított Londonban néhány hurkolt kelme, a felesége által az új szál. De elektromos lámpák maradt a legfőbb érdeke, hogy hamar abbamaradt a munka textil alkalmazások.

Az Első Kereskedelmi Termelés
Az első kereskedelmi léptékű termelési egy előállított rost volt elérni francia kémikus, Gróf Hilaire de Chardonnet. 1889-ben, a szövet, a “mesterséges selyem” szenzációt keltett a Párizsi Kiállítás. Két évvel később ő építette meg az első kereskedelmi műselyem üzem, Besancon, Franciaország, valamint biztosított a hírnév, mint az “atya a műselyem ipar.”

Több kísérlet, hogy készítsen “mesterséges selyem” az Egyesült Államokban készült során az 1900-as évek elején, de egyik sem volt kereskedelmileg sikeres, amíg az Amerikai Viszkóz Cég által alakított Samuel Courtaulds and Co., Ltd., elkezdődött a termelés a termelés a műselyem 1910-ben.

1893-ban, Arthur D. Little-Boston, kitalált egy újabb cellulóz termék — acetát — fejlett, mint egy film. 1910-re, Camille Henry Dreyfuss hogy acetát film film, wc cikkek, Basel, Svájc. Az i. világháború alatt, építettek egy növény Angliába, hogy készítsen cellulóz-acetát anyagot repülőgép szárnya, illetve egyéb kereskedelmi termékek. A belépő a Háború, az amerikai Egyesült Államok kormány felkérte a Dreyfus-fivérek építeni egy növény, Maryland, hogy a termék az Amerikai harci. Az első kereskedelmi textil használ-acetát rost formában dolgozták ki a Celanese Cég 1924-ben.

Addig is, az U.S. műselyem termelés növekvő, hogy megfeleljen a növekvő kereslet. A közép-1920-as években, textil gyártók lehetne vásárolni a rost fél áron nyers selyem.

Így kezdődött előállított szálak’ fokozatos meghódítása az Amerikai optikai piacon. Ez a szerény kezdeni, az 1920-as években nőtt fel, hogy közel 70% – át a hazai piacon a rost által a század utolsó évtizedében.

Nylon — A “Csoda” Rost
Szeptemberben 1931, Amerikai vegyész, Wallace Carothers számolt be a kutatás végzett a laboratóriumok, a DuPont Cég “óriási” molekulák, az úgynevezett polimerek. Ő középpontjában a munka egy szál említett egyszerűen “66”, egy szám származik a molekuláris szerkezetét. Nylon, a “csoda rost,” született. A Kémiai Örökség Alapítvány jelenleg felvázoló egy kiállítás, a történelem, a nylon.

1938-ra, Paul Schlack a farben I.G. Farben a Németországban, polymerized kaprolaktám, majd létrehozott egy más formája, a polimer, azonosított egyszerűen, mint nylon “6.”

Nylon van advent létrehozott egy forradalom az optikai ipar. Müselyem volt származó növényi cellulóz, de nylon volt szintetizált teljesen a petrokémiai. Létrehozta az alapja a következő felfedezés, egy egész új világ az előállított szálak.

Egy Amerikai Romantika
DuPont kezdett kereskedelmi termelés nylon 1939-ben. Az első kísérleti vizsgálatok használt nylon, mint a varrócérna kivételével, a ejtőernyő szövet, női harisnya. Nylon harisnya mutatták be Február 1939-ben a San Francisco-i Kiállítás — a legizgalmasabb divat innováció a korban volt folyamatban.

Amerikai nő volt, csak a mintavétel a szépség, tartóssága az első pár nylon tömlő, amikor a romantika az új szövet rövidre volt vágva. Az Egyesült Államok belépett a második világháború 1941 decemberében, majd a gyártóknak kiosztott minden termelési nylon katonai felhasználásra. Nylon harisnya, amely el $ 1.25 egy pár a Háború előtt, beköltözött a fekete piacon $10. Háborús pin-up, filmsztárok, mint Betty Grable, árverésre nylon tömlő, mint $40,000 egy pár a háborúért vezet.

A Háború alatt, nylon helyébe Ázsiai selyem az ejtőernyők. Azt is megállapították, használja a gumik, sátrak, kötelek, köpeny, más katonai felszereléseket, még használtak a gyártás során magas minőségű papírt, hogy az U.S. valuta. A kezdetektől fogva a Háború, pamut király volt, hogy a szálakat, számviteli több, mint 80% – a a szálak használt. Gyártott, gyapjú szálak megosztott a fennmaradó 20% – ot. Háború végét Augusztus 1945, pamut állt 75% – a az optikai piacon. Előállított szálak aránya 15%.

Háború Utáni Gazdasági Ágazat
A háború után, ki jött haza, család volt újra együtt, ipari Amerika gyűlt össze a békebeli erők, valamint a gazdasági növekedés emelkedett. Az átalakítás a nylon termelés civil használ kezdődött, amikor az első kis mennyiségben a háború utáni nylon harisnya hirdettek, több ezer őrült nők sorakoznak a New York-i áruházban lehet megvásárolni.

A közvetlen háború utáni időszakban a legtöbb nylon termelési használták, hogy megfelel ez a hatalmas felgyülemlett kereslet a harisnya. De a végén, az 1940-es években is használták a szőnyeg, autó kárpit. Ugyanakkor a három új általános előállított szálak kezdte meg a termelést. A Dow Badische Társaság (ma, a BASF Cég) bevezetett metalized szálak; a Union Carbide Corporation fejlesztett modakril szál; Herkules, Inc. ki olefin rost. Előállított szálak továbbra is a stabil március.

Az 1950-es években, a gazdasági ellátó több, mint 20% – a rost van szüksége a textilgyárban. Egy új rost, “akril,” listájára általános nevek, mint DuPont kezdett a termelés a gyapjú-mint termék.

Eközben poliészter, első vizsgált részeként a Wallace Carothers a korai kutatások, vonzza az új kamat a Calico Nyomtatók Egyesület Nagy-Britanniában. Ott, J. T. Dickson, J. R. Whinfield készített egy poliészter szálak által kondenzációs polimerizáció az etilén-glikol, tereftálsav. DuPont ezt követően megszerezte a szabadalmi jogokat az Egyesült Államok, valamint Imperial Chemical Industries, a többi a világ. Egy sor más gyártó hamarosan csatlakozott.

Egy Mosni Viselni Forradalom
A nyári 1952, “mossuk meg, majd viselni” alkotta leírására egy új keverék pamut, akril. Az a kifejezés, hogy végül is alkalmazták a legkülönbözőbb előállított rost keverékek. Kereskedelmi termelés poliészter szálak átalakult a “mosd meg, majd viselni” újdonság a forradalom textil termék teljesítményét.

Poliészter – kereskedelmi 1953-ban kísérte a bevezetés a triacetát. A többség a 20 század alapvető előállított szálak most fedeztek fel, valamint az iparág mérnökök fordult finomítás a kémiai, illetve fizikai tulajdonságok kiterjesztése a átmenni az Amerikai gazdaság.

Az 1960-as, 1970-es években a fogyasztók vettem, egyre több ruhát készült poliészter. Clotheslines helyébe elektromos szárító, meg a “mosd meg, majd viselni” ruhadarabok ők szárított alakult ki ránc mentes. Vasalás kezdett zsugorodni el a napi lista a házimunkát. Szövet több lett, tartós szín tartósabb. Új festés hatások megvalósult-e, továbbá forma-megtartva kötögetni kínált új kényelem, stílus.

Végtelen Lehetőségek
Az 1960-as években gyártott szál termelés gyorsított, mint rettegve folyamatos rost innováció. A forradalmian új szálak módosították nyújtani nagyobb kényelmet biztosít láng ellenállás csökkentése kapaszkodott, engedje el a talaj, elérni a nagyobb fehérség, különleges unalom vagy a csillogás, könnyebb dyeability, jobb keverés tulajdonságait. Új fiber különböző vastagságú vezették be, hogy megfeleljen speciális igényeinek. Spandex, egy rugalmas rost; aramid, magas hőmérsékletű ellenálló poliamid; para-aramid, kiemelkedő erő-súly tulajdonságok vezették be a piacon.

A korai 1960-as években gyártott rost elszámolni közel 30% – a Amerikai textilgyár fogyasztás. Által 1965-ben, az előállított rost ipar volt, amely több mint 40% – a a nemzet rost van szüksége.

Egy drámai új felhasználási előállított szálak érkezett, hogy a létesítmény az U.S. űrprogram. A gazdasági ágazat, feltéve, különleges szál használ kezdve a ruházat az űrhajósok, hogy űrhajó orra kúp. Amikor Neil Armstrong volt “Egy kis lépés az embernek, nagy ugrás az emberiségnek,” a hold Július 20, 1969, a hold űrruha tartalmazza multi-réteg nylon, aramid szövet. A zászló ő tette készült nylon.

Ma, a kipufogógáz fúvókák a két nagy gyorsító rakétát, hogy emelje fel a space shuttle pályára tartalmaznak 30.000 £ a elszenesedett műselyem. Szénszálas kompozit használják, mint a szerkezeti elemek, a legújabb kereskedelmi repülőgép, hozzátéve, erő, csökkenti a súlyt, valamint üzemanyag-költségeit.

Biztonsági Energetikai Kihívások
A korai 1970-es években láttam egy hullám a fogyasztók védelme megköveteli, leginkább egy megbízott Szövetségi tűzveszélyességi standard a gyermekek hálóruházat. Az előállított rost iparban eltöltött 20 millió dollárt a tűzveszélyesség kutatás-fejlesztési 1972-ben, majd 1973-ban gyártott üvegszálas szövet vált uralkodó ezen a piacon. Tűzveszélyesség szabványokat is kiadott a szőnyeget, egyéb termékek. Az U.S. szőnyeg piac 99% – a felületi szálak már előállított szálak.

A késő 1973-ban, amikor a Nemzet belecsapott egy súlyos energia válság, az előállított rost ipar csökken az energia előállításához szükséges egy font rost 26% . Addigra az ipar használ, de 1% a Nemzet az ország kőolaj-ellátás biztosítása kétharmada az összes szálak által használt Amerikai textilgyárban.

Ma
Az innováció a fémjelzi az előállított rost ipar. A szálak több, számos változatos, mint minden a természetben már rutinszerűen létre az ipari laboratóriumok.

Műanyag változatok, poliészter, olefin előállításához használt szőnyegek, amit könnyen lehet öblíteni tiszta — még 24 óra után már festett. Rugalmas spandex, mosógépben mosható, selyem -, mint poliészter elfoglalni szilárd helyen az AMERIKAI ruházati piacon. A legjobb mikroszálat vannak, hogy az átalakítás a divat világában.

Ipari felhasználásra gyártott szálak könyörtelenül helyettesíti a hagyományos anyagok alkalmazások a szuper-nedvszívó pelenka, mesterséges szerveket, építési anyagok hold-alapú űrállomás. Tervezték, nem szőtt termékek előállított szálak találhatók alkalmazások a sebészeti ruhák, ruházati interfész, hogy tetőfedő anyagok, közúti ágy stabilizátorok, floppy lemez borítékok, hüvelyek. Nem szőtt szövet, merev, mint a papír, vagy puha, kényelmes, mint a sánta ruhával, a nélkül készült kötés vagy a szövés.

Mint mindig, előállított szálak továbbra is az, hogy “az élet jobbá tenni.”

Az Első Kereskedelmi U.S. Termelés

1910 — Műselyem  1941 — Saran  1959 — Spandex
 1924 — Acetát  1946 — Fémes  1961 —Aramidszál
 1930 — Gumi  1949 — Modacylic  1983 — PBI
 1936 — Üveg  1949 — Olefingyár  1983 — Sulfar
 1939 — Nejlon  1950 — Akril  1992 — liocellás
 1939 — Vinyon  1953 — Poliészter

Menj a honlapon http://www.forallworld.com.

Leave a Reply