Érdekes

Megfelelő Bizalom

Eredetileg a http://sun.iwu.edu/~wchapman/confidence.html.

Wes Chapman
2010 Első Éves Összehívásáról

Próbálom elképzelni, hogyan érzi magát ott, az első nap az egyetemen, gondolom, sok különböző dolog. Néhányan—a legtöbb, remélem—az izgalmat, s bizakodó az új lehetőségeket, az új szabadság megnyitása előtt. Néhányan egy kicsit nyugtalan, kíváncsi vagyok, hogy fog illeszkedni, vagy ha ön képes lesz arra, hogy az osztály a tanulással. Néhányan már egy kis honvágy, gondolj vissza, hogy a barátaim, a családom hagyott hátra; vagy egy kicsit zavart, gondoltam, ha kapsz egy esélyt, hogy megfeleljen az összes dögös látta az egyetemen ma; vagy egy fáradt nap után utazás mozog. Azok a kisvárosok lehet, hogy úgy érzi, egy kicsit sok a zaj, a tömeg, míg azok, a város úgy érzik, zárt, vajon hogyan sikerül most, hogy már nem vagy vonattal a semmi a minden, amit tehetett. Mindenkinek csak azt akarom mondani: “a bizalmat.” Bizalmat; ez lesz az OK gombot. De próbáld meg, hogy az a fajta bizalom, valódi bizalom helyett a hamis bizalom.

Mit jelent a hamis bizalom? Nagyon egyszerűen, ez azt jelenti, hitben, hogy jó valamiben anélkül, hogy jó ok arra, hogy így gondolod. Mindannyian ezt bizonyos mértékben. Van egy név, egy formája, a “Woebegon hatás” után a Garrison Keillor rádióműsorban, amelyben “minden gyerek átlag feletti.” Kiderült, hogy a legtöbben hajlamosak azt gondolni, hogy mi vagyunk az átlag fölött van. Egy tanulmány kimutatta például, hogy 88% – a Amerikai egyetemi hallgatók azt hiszik, hogy jobbak, mint az átlagos vezetők. Még több érdekes tanulmány kimutatta, hogy az emberek, akik a kórházban lábadozik egy autóbalesetben, amit ők maguk okozta hittem, hogy átlag feletti vezetők. Hasonló eredményeket mutattak a középiskolás diákok, gondoltam, hogy ők sokkal népszerűbb, mint az átlagos Vezetők, akik azt hiszik, jobbak, mint az átlagos vezetők, rendőrök, a tőzsdei elemzők, stb. 95% – a, főiskolai tanár hiszem, hogy átlag feletti professzorok. Személy szerint azt gondolom, hogy közel vagyok ahhoz, hogy átlagos…tekintetében-e vagy nem, azt hiszem, én vagyok átlag feletti.

Ez a fajta bizalom, az nem mindig rossz dolog. Ha kell teljesíteni nyomás alatt—akár a színpadon, a sport területén, egy vizsga, vagy az alatt az első beszélgetést valakivel, akit akarok a barátod lenni—a bizalom fontos, hamis bizalom jobb, mint a semmi. Amikor eljön az a pillanat, amikor csak kell csinálni valamit, jobb, ha hiszel magadban, akkor is, ha borzalmas, mert ha nem akkor végre szörnyen még akkor is, ha elég jó vagy.

De vannak hátrányai is, hogy a hamis bizalom. Az első az, hogy az emberek sokkal kevésbé óvatos, mint kellene. Vezetők, akik azt hiszik, hogy ők az átlagosnál hülye kockázatokat vállalni, mint például a vezetés közben sms-t küldtem, a mobiltelefon, meg inni egy kólát. Ez egy rossz ötlet, még akkor is, ha a fenti átlagos vezetés, átlagon felüli sms a mobil, illetve átlag feletti a iszom üdítőt. A tantermi változata ez gyakran formáját ölti, azt gondoltam, “én kezdi el a papír, az éjszaka, mielőtt miatt”, vagy “nem kell tanulni a vizsgálatot, mivel nem figyelt az órákon,” stb.

Egy komoly hátránya az, hogy azért, mert a hamis bizalom általában ki nem állhatom a vizsgálati tapasztalat, felborulna könnyen destruktív önbizalomhiány. Könnyű a diákok, akik nem tanulmány, majd a bombát egy vizsga gondoltam, hogy “ó, én ebben nem vagyok jó.” Természetesen lehetséges, hogy ez igaz, de senki nem tudja, valójában tudjuk, hogy amíg ők adták a legjobb formájukat, esetleg többször is. Még rosszabb, hamis bizalmat, hogy az disproven által tapasztalat fordítsa át a diákok azt hiszik, hogy ők nem jók semmire, hogy egy rossz minőségű a papír, vagy egy vizsga, jel valamiféle eredendő hibája. Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy, hogy nem, vagy nem jó valami. S bár lehet, hogy nagyon is van egy jellemhiba—sok-magam—egy papír, vagy egy vizsga nem kell mondanom; hogy nem, milyen papírokat, a vizsgákat teszt.

Csak olyan rossz az az eset, amikor a hamis bizalom fut ér őt a tényeket nem hajlandó módosítani, spirális le további önbecsapás, mint például, amikor egy diák, aki igen rosszul egy vizsga azt mondja, valami ilyesmit, hogy “a tanár nem olyan, mint én.” Ismét lehetséges, hogy ez igaz—talán egy extra idegesítő ember—de nem ez a legvalószínűbb magyarázat. Kapaszkodott a hamis bizalom így veszélyes, mert megakadályozza, hogy az ember a tapasztalataiból tanul—ami aztán megakadályozza őket abban, hogy valóban jó valami, ami lehet, hogy tényleg van hozzá érzéke.

Milyen bizalmat kell törekednie, hogy? A valódi önbizalom, az a fajta bizalom, áll, pontosan tudva, hogy jó vagy, mert teszteltek, mert erőltettem, hogy a korlátokat. A legjobb fajta bizalmat, akkor jön el, ha szorult a határokon túl, s miután feltámadt, hogy ez kihívást jelent, hogy a munka, ami jobb, mint valaha is hittem. Ez a fajta bizalmat, hogy hajlamos arra, hogy túlmennek a terület, amelyben a munkát; ez az a fajta, ami másképp gondolja magát, mint egy ember.

Ironikus, hogy ez a fajta bizalom gyakran felmerül a alázat. Az alázat nem ugyanaz, mint az önbizalomhiány; azokat, akik kételkednek önmagukban mondani, hogy “én nem vagyok jó”, míg azok, akik szerény mondani, hogy “nem tudom, hogy jó vagyok, de megpróbálom.” Gyakran előfordul, hogy a legjobb egy adott területen a legalázatosabb; ismernek annyira, hogy tudják, mennyire nem tudják. De a “nem tudom” – figyelmezteti őket, hogy nem kétlem magukat, de ne többet.

Koncentrálok a bizalom nem csak azért, mert azt hiszem, hogy fontos a siker, az egyetemen, hanem azért, mert néhány fontos szempontból, a bizalmat, az pontosan az, amit a főiskolán, hogy dolgozzon. A dolgok változnak—meg fog változni. Szóval nem tudom, mi vár rád. Részt vettem egy testület ülésén a múlt félévben, amelyben a diákok, akik végzett jött vissza, hogy elmondja jelenlegi diákok, milyen az élet érettségi után. Csak egy az öt diák ténylegesen csinál, amit ő elképzelt magának csinálja, míg a főiskolán. Nem tudom, hogy ezek az arányok jellemzőek, de azt hiszem erősen, hogy a tapasztalat lesz sokak számára. Sok, talán a legtöbb, munka, munkahely, amit soha nem gondolta volna, valószínűleg kapcsolatos dolog érdekel, de talán összefügg a különös, előre nem látható módon. Néhány indul a mező választja, az egyetemen, de a változás mezők közép-karrier. Néhány fognak dolgozni, a mezőn, hogy még nem találták fel—az volt a helyzet, hogy az egyik diák a panel. Néhány most tervezi, hogy a munka a földeken, hogy már nem létezik az idő, vagy az életkor. Nem vagyok teljesen biztos benne, hogy a professzor az angol—a mező—nem.

Szóval mit keresel itt, ha nem lehetsz benne biztos, hogy mit készül, amit te valójában? Nos, néhányan az út készülsz, vagy éppen mire végzett, az utat követed, akár az, akár nem, meg kell folytatni az álom. De te is itt vagy, hogy dolgozzon ki a bizalmat, egy nagyon különleges fajta bizalom. Mind az öt a diákok a panel hittem, hogy a tanulmányok a IWU volt lényeges, amely lehetővé teszi őket, hogy mit fognak most csinálni. Volt egy csomó dolgot tanultam meg itt, hogy azonosították döntő: írás, beszéd, munka csoportok, elemzése, látva a nagy kép, a tanulás, hogyan kell tanulni, vezetés, stb. Mögöttes őket, azt állítják, hogy a bizalom: a biztos tudás, hogy ők tesztelték, hogy ők már a helyzetben, amelyben azt tették, amit soha nem tudtam, hogy voltak képesek, ezért ők is emelkedhet bármit is új kihívásokkal nézett szembe velük.

Az egyik módja annak, hogy nézd meg a főiskola, különösen nagy kihívást jelent a főiskola Illinois Wesleyan, hogy lássuk, hogy ez egy olyan hely, ahol meg kell vizsgálni, ahol meg kell nyomni túl voltak a határok, de van, ahol biztonságban elmaradnak egy adott feladat. A munkahelyen, a kockázatot, hogy nem vált ki lehet kerülni a munkát. A csatatéren, a többi magas kockázatú foglalkozások, az életedbe kerülhet. Egy osztályban, azonban, ha kipróbálsz valamit, de nem működik, rossz jegyet kapsz. Akkor mi van? Érettségi után, a GPA valószínűleg csak az számít, körülbelül 15 percig. Most, ők általában nagyon fontos, 15 perc, úgyhogy én nem javaslom, hogy ne figyeljen fokozat—de ha te egy olyan ember vagy, aki mindig kihívást magukat, a teljes rekord valószínűleg elég jó, sokkal jobb, minden valószínűség szerint, mint ha az a fajta ember, aki soha nem veszi szellemi kockázatokat.

Az az érv, már meg előtted, akkor fontos szempontok, hogy mit kellene csinálni, míg a főiskolán. Ha a diploma csak egy hitelesítő, egy darab papírt, amely tanúsítja, hogy ugrott át egy kis karika volt olyan, hogy egy bizonyos szintű szakértelemmel, akkor nem lenne okos, hogy csak az osztályokat, hogy biztonságban vagy könnyű. Ha a diploma csak a szakmai képzés a mező, akkor nem lenne okos, hogy csak azok az osztályok, amelyek szűk látókörű a pályán. De ezek közül egyik sem igaz. Főiskolai oktatás sokkal több, mint egy megbízható, nem lehetsz benne biztos, hogy mi nagyon képzés magad. Szóval, milyen okos, hogy a dolgok, amelyek hosszú távon fog fejlődni a bizalmat, hogy bármit, amit akarsz. Fedezze fel, amennyit csak lehet. Néhány osztályok csak érdekes, még akkor is, ha olyan messzire, amennyire csak lehet mondani, hogy semmi köze a karrier tervek. Válassza ki a merevlemez-tanfolyamok, akiket a téma, hogy komolyan gondolja, s a professzorok, akik a hírnév, hogy kemény. Külföldre tanulni, ha lehet. Nézd a szakmai gyakorlat. Részt venni a dolgokat, a tanórán kívül, hogy a kamatot, kihívás, függetlenül attól, hogy a “releváns” a mezőben: írja az Argus, fut a Tanuló Szenátus, csatlakozzon egy házon belüli csapat, meghallgatásra egy együttest, csatlakozz a klubhoz, vagy egy politikai szervezet, önkéntes munka—bármi megfelel a képességeit, érdeklődési köréhez. De az biztos, hogy maradj nyitott, hogy azok abszurd mély beszélgetések, hogy megtörténjen az egyetemen szokatlan időben a barátaiddal.

Ha meg tudod oldani, ha kihívod magad, minden lehetséges módon, nem csak, hogy az idő itt Illinois Wesleyan teljesebb, gazdagabb leszel készül magát a jövőben nem számít, milyen változások előtt állunk. Meg tudod ezt csinálni—a bizalmat. Én megbízom benned.

Menj a honlapon http://www.forallworld.com.